PETER KĽÚČIK - HOBIT a RAJSKÁ ZÁHRADA

Výstava je koncipovaná ako výstavný projekt pre celú rodinu. Základ tvoria kompletné ilustrácie Hobita, ktoré najviac potešia deti. Olejomaľby a pestrý výber grafických listov je adresovaný predovšetkým dospelým. Úsmev a radosť však vyvolajú u každého diváka.
IIustrácie Petra Kľúčika sa vždy riadia jeho osobitou filozofiou a bujnou fantáziou.  Pretože nikdy neboli vydané knižne, žijú si svojím vlastným životom. Inšpirované nesmrteľným a dobre známym príbehom Hobita. Sú emotívne, maľované s nespútanou fantáziou, definované jedinečným rukopisom autora. Úspornou farebnosťou sa odlišujú od výpravných anglosaských variant, záujmu aj bez zbytočnej monumentálnej okázalosti. Farebná škála rozohráva všetky varianty zelenej , tak typickej pre Petra Kľúčika. Vďaka čomu pôsobia viac prírodným dojmom. Čaro týchto ilustrácií spočíva v ich emocionalite. Čo má vyvolávať strach je strašné, na čom sa máme smiať je smiešne. Jednoducho emócie malieb dokonale korešpondujú s textom.
O tvorbe Petra Kľúčika sa dá bez nadsázky povedať že je nevídaná, unikátna a podivuhodná. Je známym ilustrátorom a tvorcom grafických listov, ale aj olejomalieb s vyfantazírovaným  prapodivným svetom Rajskej záhrady. Naše predstavy o Edene podrobí ťažkej skúške . Akoby skúšal akú silu má naša predstavivosť a tolerancia ?
Rajská záhrada je spracovaná v mnohých obmenách a variaciách. Téma dokonale zapadá do jeho celoživotného programu.  Veď kde inde sa dajú uplatniť všetky autorove fantázie o divokej, bujnej prírode. Obrovské trsy prečudesných rastlín, ovocie podobajúce sa na strapce jabĺk, bizarne, bujne pokrútené konáre , rozmanité listy pripomínajúce džungľu. Stromy obťažkané tekvicami, špirálovitými  či uhorkovitými  neznámymi plodmi. Vejáre palmových listov sú skvelým úkrytom pre prazvláštne tvory. Týmto prečudesným bytostiam  by ste darmo hľadali meno, nenájdete ich v žiadnom atlase. Samotné názvy diel presne určujú zameranie autora. Magická džungľa, Zhromaždenie v rajskej záhrade, V pralese, Fantastická zoológia, Pitoreskný les. Rád  parafrázuje iných autorov  napríklad Rembrandtovu  Nočnú hliadku. Zvedavé bytosti s natiahnutými krkmi pozorujú scénu. Pozerajú sa priamo na diváka, aby zistili s kým majú do činenia. Priateľ či nepriateľ. Všetky hlavy sú otočené jedným smerom. Zaujali dôslednú pozorovaciu pozíciu a strážia, alebo len pózujú zvedavému umelcovi? To čo ich spája s Rembrandtovou Nočnou hliadkou je výraz a postoj. To je naše územie a my si ho ubránime. Aj keď tieto tenké neurotické antény, sú pripravené reagovať prudko a spontánne bleskurýchlym útekom. Stoja na stráži ako majáky, aspoň tak im svietia oči v hmlistom opare džungle. Ostražitosť a pripravenosť na všetko sa dá čítať z vytreštených očí na dlhom krku. Vyzerajú ako periskopy vystrčené z ponorky, aby dôkladne preskúmali  terén. Jeden vychýlený z kolmej polohy akoby chcel na seba upozorniť, haló aj ja som tu. Nezabudli ste na mňa, som veľmi fotogenický, aj ja chcem byť v obraze. Vyzerá to akoby autor skúšal nejaké hybridné modely. Malinká hlava a dlhý tenký krk pripomínajú pštrosa a telo odrazu patrí tigrovi či pume. V humornom ladení krásne sekunduje strom obvešaný plodmi ako vianočný stromček salónkami. Podlhovasté plody úhľadné, visiace zo stromu vyzerajú ako indické uhorky či maďarská saláma.
Peter Kľúčik miluje starých majstrov. Predovšetkým ich zemitú farebnosť. Maľuje pri otvorenej knihe Rembrandta alebo Rubensa  , aby sa inšpiroval a priniesol  ten  pocit , náladu,  atmosféru, tajomné prítmie barokovej či renesančnej maľby. Veľmi rýchlo si zamilujeme jeho kuriózne stvory. Všetky vzory a dekóry, ktoré sa vyskytujú v zvieracej ríši tu nájdete namixované v podivuhodnej nezhode. Akoby si všetci navzájom vymenili svoje „staré kabáty“ – prúžky, bodky, fľaky, pruhy, neuveriteľné kombinácie a variácie. Zmutované formy života. Cudzie tvory – vymykajúce sa všednosti , žijúce na zatiaľ nám neznámej planéte. Všetky tieto bizarné potvorky pôsobia  milo a prítulne. S radosťou pózujú umelcovi, aby prerozprával ich príbeh.   Pohotový divák rýchlo pochopí, že je to o nás – ľuďoch. To ľudské objavujeme vo svete zvierat a to zvieracie medzi nami.  

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu