Nikolaj Fedkovic - aristokrat maľby


Nikolaj Fedkovic – Aristokrat maľby.
Unikátna tvorba autora presvedčí každého, že klasická maľba má stále čím osloviť aj náročného diváka. Očarí Vás premyslenou ľahkosťou a štruktúrou maľby, nezabudnuteľnými príbehmi, šarmom a leskom starého sveta. Láskavý humor, noblesa a tichý úsmev na perách budú vo Vás vibrovať ako nezabudnuteľná spomienka na tento vizuálny zážitok.
Maľba Nikolaja Fedkovica je inšpirovaná holandskou žánrovou maľbou 17.storočia, gotickou tabuľovou maľbou, Lipskou školu – magickým realizmom  Wernera Tübke a ruskými autormi miniatúr. Na základe jej dokonalej znalosti, umeniu kaligrafie, miniatúrnej maľby, priestorovej a iluzívnej maľby namiešal výbušnú zmes , ktorá exploduje na plátne a intenzívne zasahuje oko diváka. Nadmieru originálnym rukopisom vrstvením lazúr a štruktúr vzniká jemné chvenie, akoby istý stupeň nedokončenosti a otvorenosti . Umelec využíva vyvážene abstraktné aj realistické prvky. Stvoril svoj vlastný estetický aj etický kánon. Kultivovanosť, prepracovanosť, myšlienková hĺbka a nádherná fascinujúca hra fantázie si podmania vnímavého pozorovateľa. Magický labyrint sveta a figúr prezentuje večné ľudské divadlo, dobrodružstvo života.
Výstava v Galérií u anjela je poctou a poďakovaním autorovi, potrvá do 18.09.2014. Zároveň tým začína cyklus výstav po slovenských, českých a nemeckých galériách pri príležitosti autorovho životného jubilea.
O Wernerovi Tubke, ktorý preslávil Lipskú školu sa hovorí, že je predstaviteľom magického realizmu so surealistickými prvkami. Parafrázujúc uvedené je potom Nikolaj Fedkovic predstaviteľom snového realizmu s magickými prvkami. Do istej miery formovali jeho rukopis ikony, preto sa často sa vracia k staromajstrovským technikám písania ikon a zároveň je veľkým obdivovateľom kaligrafie. Láska k písanému slovu je hmatateľné v konkrétnych textoch, ktoré si vyberá aby ich zvečnil vo výtvarnej podobe. Napr. texty nemeckého básnika Hölderlina alebo slovenského Sama Bohdana Hroboňa, ktorý žil v samote a chudobe, ale sníval svoj sen.

 Vo svete, kde sa pomaly hanbíme použiť slovíčko pekné pôsobí ako zjavenie krásy a graciózneho prevedenia. Rozohráva pred nami unikátne Theatro mundi, kde každý človek je hercom na scéne života. Jedinečnú atmosféru dotvára zvláštne mysteriózne, mihotavé svetlo. Jeho dvorný kurátor pán Horváth nazval autora trubadúrom moderných čias. Tento klasik postmodernej maľby prináša to, čo v čase Vianoc najviac hľadáme harmóniu a chvíle pokoja. Výtvarné diela Nikolaja Fedkovica vyžadujú stíšenú pozornosť diváka, ponorenie do vlastných duchovných zdrojov.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu