Maximálna žena


Dotyk anjela

Touto výstavou Vás Eva Mišáková-Abelová pozýva do svojho Raja. Nedajte sa zmýliť apokryfom E.M.A., ktorý vznikol skratkou začiatočných písmen jej mena. Eva je rýdzou ženou, prototypom pravdivosti, úprimnosti, nefalšovanej srdečnosti a ohromného srdca. Cítite to z jej obrazov, či už sú to ženské hlavy, tváre, šibalsky na Vás žmurkajúce. Farebné zátišia s taniermi, pohármi, čajníkmi, mištičkami a všetkým čo vytvára pohodu. Eva pohodu miluje, drobné radosti a veľké emócie. Výborný pohár vína, čerstvo nazberané dubáky, rozkvitnuté kvety na záhrade, slnečný deň, perfektná lyžovačka. Až pri nej si uvedomíte koľko každodenných radostí máme okolo seba. S radosťou Vám podá jablko pokušenia,  ktoré sa zagúľalo do jej zátiší. Je to výzva, zahryznite a neoľutujete. Vášeň s akou žije sa prenáša aj do jej obrazov. Záplava energie preteká z obrazu na rám, ktorý sa stáva nedeliteľnou súčasťou  umeleckého diela. Eva je maliarka, lyžiarka, hubárka, jazyčnica, výbušný kotol energie. Eva sa teší enormným spôsobom. Eva je proste Eva. Teší sa aj žiali na maximum. Fascinujúca bytosť. Eva je maximálna žena. Keď je Eva ticho dejú sa desivé, čudné veci.

Môžete s ňou zažiť všetko. Najväčšiu pohodu, extra úlety aj katastrofy, ale nikdy sa s ňou nebudete nudiť. Jej ateliér v dome pripomína príbytok Perinbaby, drevená podlaha a drevené trámy, hŕby obrázkov, srdcových záležitosti od drevených anjelov, mosadzných starožitných aj starinárskych kúskov. Visia tu rôzne hračky a čačky, ale aj majsterštyky, ktoré nikdy nepredá.
Z času načas  zaznievajú v jej maľbe tóny majstrov, ktorých obdivuje.
Rada sa vyznáva k svojim výtvarným láskam ako je Chagall alebo Bazovský. Ako sama hovorí „ v poslednej dobe ich podviedla s Fullom“. Z tejto  krásnej nevery vznikli nové významové i formálne posuny. Autorka tak suverénne obsadzuje nové nepoznané územia výtvarnej tvorby. Inšpirácia Fullom priniesla do jej tvorby nový prvok. Lyricko baladický prvok slovenských ľudových rozprávok. Istá ornamentálnosť a zdobnosť sa prenáša aj na orámovanie obrazov a dáva tým celku dynamický náboj. Keď sme už pri tej nevere, vidím tu aj koketovanie s Kompánkom a hádzanie očkom po pánu Barčíkovi. Ale vždy ide o malý nevinný flirt, ktorý je dovolený len dámam, ktoré si s maľbou / tiež ženského rodu / dobre rozumejú.
Jedinečnými v kontexte slovenskej výtvarnej scény sú jej zátišia. Typická je redukovaná farebnosť na základné kontrastné tóny a komplementárne farby. Zjednodušila tvary, vyabstrahovala hmotu do jednoduchých geometrických línií.

Osobitnou  kapitolou autorkinej tvorby sú anjeli. Bytosti z iného sveta, ktorým dáva rôzne podoby, sú detsky hraví, láskaví, farební, neposední. Nie sú to glorifikované bytosti. Dôverne  ich pozná . Veď každý deň nad jej ateliérom v podkroví prelieta anjel.

Obyčajné veci a obyčajné radosti nám sprostredkuje nielen svojou tvorbou, ale celým svojím bytím. Až si musíme povedať, aké príťažlivé sú veľké maličkosti nášho bytia.


Poďte s nami, vstúpte do Raja, veď Eva nám podáva svoje jablko. 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu