Martin Augustín - Všetko čo mám rád 2015



Štíhle dámy, kvety, vôňa ruží, rozprávkové  pávy , tieto koláže vytvárajú pokojnú meditatívnu atmosféru v Galérii u anjela v Kežmarku.
Jedným dychom môžeme dodať, že obrazy Martina Augustína sú poetické príbehy  láskavé a dojemne nostalgické . Len vo svete básnikov a maliarov sú všedné veci nevšedné. Schopnosť zameniť banálne za vzrušujúce  je ich božské privilégium premeny vody na víno.
Výstavou nazvanou Keď sa láska prespí s múdrosťou, narodí sa jej
smútok sme prezentovali maľbu Martina Augustína v spojení s textami Kamila Peteraja v Prahe v Slovenskom dome, voľné pokračovanie Vám predstavujeme v Galérii u anjela a vyvrcholením bude výstava v budove Reduty v Bratislave. Je poctou pre každého výtvarníka na Slovensku navrhnúť plagát pre Bratislavské hudobné slávnosti. Táto čestná úloha pripadla tohto roku práve Martinovi Augustínovi. Osobitnou kapitolou  je jedinečné spojenie čistej poézie textov Kamila  Peteraja a nežných obrazov Martina Augustína. Prináša synergický efekt, násobenie poetiky  slova a obrazu. Úspešná spolupráca priniesla bohaté plody v podobe  viacerých kníh, pričom kniha Toto je moja reč sa stala v roku 2008 Najkrajšou knihou roka. Nasledovali skvelé grafické albumy s básňami Obrazy, texty, sentencie a kniha Bosá v priesvitných šatách. Najnovšia spolupráca dala vzniknúťobrazom do ktorých sú zakomponované najznámejšie texty Kamila Peteraja Balada o poľných vtákoch a Atlantída. Autor sa netají obdivom k ženám -  fascinujúcim, éterickým bytostiam plných záhad a tajomstiev. Poeticky a s jemným pôvabom stvárňuje ich krehkosť a zraniteľnosť. Takmer bez dychu sledujeme jeho exkurzy , aby sme podľahli presvedčeniu, že harmónia a krása sú trvalou súčasťou nášho bytia.  Tieto obrazy pôsobia  meditatívne, pokojne, tíšia a spomaľujú tep diváka.  
Taká je tvorba Martina Augustína. Definuje ju pokora, skromnosť pretavená do pastelových tónov  a redukovanej  farebnosti.  Ak by sme vizuálne vnemy autora posunuli do zvukových, bol by to šepot a šum anjelských krídel a hudobne by zneli pianissimo. Tento prchavý dojem umocňuje použité médium - perforovaný japonský papier pripomínajúci jemnosť pavučiny. V poslednej dobe začal využívať nové médium a tým je pre neho drevo. Zasnené ženské figúry, ponorené do svojho vnútorného sveta. Štylizované nežné bytosti so štíhlymi rukami a labutími šijami, subtílne tváre a zamyslené pohľady  prihovárajúce sa   noblesou.  Z dávnych čias vstupujú do nášho sveta. Snivé a poetické sú výlety autora do nekonečného vesmíru fantázie.  Ženy ovenčené girlandami kvetov, ženy imaginárne  bytosti z nebeských galaxií. Vyzerajú, že pri dotyku sa rozplynú ako jesenná hmla. Ukradli vážkam gráciu a pominuteľnosť pozemského života. Rovnováha sveta spočíva na motýlích krídlach alebo na vtáčom pierku.
Martin Augustín nás zachytil raz a navždy do jemného pradiva svojich obrazov. Pôsobia na diváka tichou krásou, harmóniou, poctou ženskej duši. Jej čistým tónom – jemnosti a krehkosti. V Kežmarku prezentuje aj najnovší Cyklus Levočské modré dámy,  je namaľovaný na starých listinách. Sú písané švabachom a majú svoju vlastnú históriu. Autor ich objavil v levočskom antikvariáte a papier s patinou dávnych čias s pečaťou stratených osudov ho natoľko očaril, že mu nanovo vdýchol život v podobe maľby levočských dám.
Autor sám žije obklopený ženami, manželkou a dvoma dcérami. Hovorí o sebe,

že sa narodil pod šťastnou hviezdou. Láskavo a nezištne trochu toho hviezdneho prachu utrúsil aj pre nás pre divákov. Výstava potrvá do 10.09.2015

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu